kind

kindercoach bo

Als kindercoach bied ik begeleiding aan kind en ouders, waarbij het kind centraal staat. Met veel liefde en plezier ga ik samen met kinderen en hun ouders op ontdekkingstocht naar wie ze zelf zijn en waar de thema’s die spelen in hun leven vandaan komen. Eerder deed ik dit als leerkracht basisonderwijs en nu mag ik deze bijzondere taak vervullen in mijn eigen praktijk.

Tijdens deze ontdekkingstocht help ik kinderen en hun ouders door ze meer inzicht te geven in de thema’s en hoe deze thema’s zich uitten bij het desbetreffende kind (en de ouder in geval van duidelijk spiegelgedrag).

“Bewonder hoe bijzonder je bent!”

hooggevoeligheid

scheiding

rouw en verlies

add / adhd

voeding

zelfbeeld

kindermassage

hooggevoeligheid

Hooggevoelige of hoogsensitieve kinderen zijn kinderen die gevoelig zijn voor prikkels en deze prikkels  intens verwerken. Hooggevoelige kinderen zijn vaak invoelend, intuïtief, slim, precies, creatief en gewetensvol. Het zijn kinderen die:

 • Oog hebben voor details en last kunnen hebben van veranderingen.
 • Een sterke band hebben met de natuur/dieren.
 • Intens kunnen reageren vanuit emoties.
 • Zich bewust zijn van de gevoelens van anderen.
 • Behoedzaam zijn bij nieuwe situaties.
 • Last hebben van harde geluiden, fel licht en kriebelende kleding.

Hooggevoelige kinderen hebben hele mooie en bijzondere kwaliteiten, maar vaak hebben ze zoveel last van de valkuilen dat ze kwijt raken wie ze werkelijk zijn. Met deze kinderen en hun ouders ga ik samen op zoek naar alle mooie kwaliteiten die hooggevoeligheid met zich mee brengt en bied ik tools om te leren omgaan met de valkuilen.

scheiding

Een scheiding heeft veel invloed op kinderen. Tijdens en na een scheiding vinden er veel veranderingen plaats en kan een kind vastlopen. Emoties, piekergedachten en onrust kunnen naar boven komen. Het is belangrijk dat een kind een veilige plek heeft waar hij/zij zich kan uiten en kan leren omgaan met alle veranderingen en nieuwe emoties. In mijn praktijk zorg ik graag voor dit veilige plekje waar het kind alleen maar loyaal aan zichzelf hoeft te zijn.

rouw & verlies

Rouw en verlies zijn belangrijke thema’s die in het leven van ieder kind wel op een bepaalde manier een rol spelen. Denk aan een overleden opa of oma, een overleden huisdier, een verhuizing of iemand die ziek is. Ieder kind gaat anders om met rouw en verlies. Waar het ene kind emoties uit zoals verdriet en boosheid, kan een ander kind zich schuldig voelen of last hebben van lichamelijke klachten zoals buikpijn en hoofdpijn. Rouwen gaat bij kinderen ook vaak in stukjes. Het ene moment is er niks aan de hand en het andere moment blijven de tranen maar vloeien.

Samen met de kinderen ga ik op een speelse en beeldende manier aan de slag met het onderzoeken en verwerken van hun rouw en verlies.

add /  adhd

AD(H)D is een Engelse afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Kinderen (en volwassenen) met kenmerken van aandachts- en concentratie stoornissen, hyperactiviteit en impulsiviteit worden vaak met deze afkorting beschreven.

Deze kinderen zijn echter zoveel meer. Ze zijn vaak enorm creatief, vindingrijk, gevoelig, zorgzaam, hebben veel energie en laten vaak veel humor, vrolijkheid en veerkracht zien.

Wel hebben deze kinderen vaak last van een “vol hoofd”. Ze zijn bezig met alle prikkels om hen heen en hebben daardoor moeite met het richten van hun aandacht op een taak.

In mijn praktijk ga ik samen met kinderen op een ontdekkingstocht om te onderzoeken wie ze zijn buiten het “AD(H)D kind”. Samen met ouders ga ik aan de slag met voeding, leefstijl aanpassingen en werkvormen die helpend zijn voor het AD(H)D brein.

voeding

De juiste voeding is enorm belangrijk  voor de groei en ontwikkeling van een kind. Maar wat is nu de juiste voeding? Samen met kinderen en ouders ga ik op zoek naar het antwoord op deze vraag door Ayurveda, Chinese geneeskunde en de Westerse natuurgeneeskunde te combineren. Ieder kind is uniek en zo heeft ieder kinderlijf ook andere voeding nodig.

In mijn praktijk maak ik een persoonlijk voedingsadvies op maat en help ik bij vragen over opvoeding in combinatie met voeding. Ik kijk naar de constitutie van het kind, mogelijke mentale en lichamelijke klachten en de band die het kind zelf heeft met voeding.

zelfbeeld

Kinderen hebben een bepaald beeld van zichzelf, het zelfbeeld. Dit zelfbeeld ontwikkelt zich vanaf de geboorte en kan positief of negatief zijn. Een kind met een negatief zelfbeeld heeft weinig zelfvertrouwen en heeft het gevoel dat hij/zij steeds faalt of niet voldoet aan de verwachtingen van de wereld om hem/haar heen.

Een negatief zelfbeeld is iets wat je vaak bij hooggevoelige kinderen ziet. Hooggevoelige kinderen kunnen namelijk sterker aanvoelen wat de wereld om hen heen van hen verwacht en ze voelen vaak wat een ander wil of hoopt, zonder dat dit uitgesproken wordt.

Wanneer ze niet kunnen voldoen aan dit plaatje, wordt de harmonie verstoord en raakt het kind gespannen. Ze denken dat ze niet goed genoeg zijn. Als deze situatie zich steeds blijft herhalen, kan er een negatief zelfbeeld ontstaan.

Wat ik doe is samen met het kind op zoek gaan naar alle bijzondere schatten, lees kwaliteiten en talenten, van het kind en ik bied tools aan voor ouders om een positief zelfbeeld te bevorderen.

kindermassage

Voor kinderen is aanraking essentieel voor hun sociale, emotionele en lichamelijke ontwikkeling. Masseren is een vorm van aanraking die voor veel kinderen zeer helpend kan zijn. In onze huidige maatschappij worden kinderen overspoeld met prikkels van buitenaf. Hierdoor hebben steeds meer kinderen last van overprikkeling en onrust en hebben ze steeds meer moeite met aarden. Kindermassage helpt kinderen bewuster te worden van hun eigen lijf en gevoelens en helpt ze te voelen waar hun eigen lijf eindigt en de buitenwereld begint.

De kinderen van 4 t/m 12 jaar die in mijn praktijk komen voor een massage krijgen van mij een heerlijk rustmomentje.

Wat zijn de signalen van een overprikkeld kind?

 • Hooggevoeligheid
 • Huilerig en snel geïrriteerd zijn
 • Slecht en onrustig slapen
 • Vaak hevige driftbuien
 • Lusteloosheid en vermoeidheid
 • Wiebelen
 • Afzonderen en terug trekken
 • Concentratieproblemen
 • Angst en onzekerheid

voordelen kindermassage

Kind leert grenzen stellen

Ontspanning

Verbondenheid

Verbeteren leer- en concentratievermogen

Minder stress

Meer vertrouwen in het eigen lichaam

Aarden